In het hoofdstuk Ambities ligt de focus op een zestal ambities. Deze ambities zijn strategisch, de speerpunten zijn tactisch en de doelstellingen zijn meer concreet (operationeel). In dit hoofdstuk worden de speerpunten 2021 toegelicht.
Ambities en speerpunten geven focus voor het maken van keuzes. Wij moeten in verband met beperkte middelen keuzes maken voor nieuw beleid. Hierbij leggen we o.a. een relatie tussen deze ambities en speerpunten en de bestedingsvoorstellen 2021. De speerpunten zijn bij de verschillende (sub)thema’s uitgewerkt in concrete doelen.
In de Kadernota 2021 hebt u ingestemd met de volgende actuele speerpunten. De ambities geven een accent aan deze speerpunten.
Jaar | Speerpunten |
2021 |
|
Bij de verschillende (sub)thema's zijn deze speerpunten uitgewerkt in doelen.
Toelichting speerpunten
Duurzaamheid
Voor dit speerpunt verwijzen we naar de omschrijving in de ambitie duurzaamheid (inclusief Cittaslow).
Doorontwikkeling Kern & Kader
Voor dit speerpunt verwijzen we naar de omschrijving in de ambitie leefbaarheid en voorzieningen.
Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe 2019-2023
Onze gemeente ligt in een regio waar nog verschillende uitdagingen zijn op het gebied van wonen, werken en welzijn. Tot en met 2023 is er in totaal 40 miljoen euro beschikbaar.
De samenwerkende gemeenten hebben gekozen voor een integrale aanpak langs drie pijlers: wonen, werken en welzijn om de komende jaren de brede welvaart in het gebied te versterken. Specifiek voor ons als gemeente houdt dit in dat wij nu als penvoerder zijn aangewezen voor drie projecten die in onze gemeente landen. Het betreffen de projecten: de Open Science Hub Exloo, Proeftuin Toekomstbestendig 2e Exloërmond en Expeditie de Monden. Wij hebben nu in alle drie de pijlers een project lopen. De projecten worden in 2020 en 2021 verder uitgewerkt.
Uitvoering GVVP
Voor het opstarten van nieuwe projecten is nieuw GVVP-budget nodig. Met het nieuwe GVVP-budget worden nieuwe plannen gemaakt, al dan niet in combinatie met wegenonderhoud of andere projecten. Gezien de hoeveelheid signalen uit de samenleving hebben de solo-verkeersprojecten Valtherweg/Exloërweg en Dwarsdiep Nieuw-Buinen hoge prioriteit. Zoals gebruikelijk zullen de meeste projecten die in 2021 worden voorbereid in 2022 worden uitgevoerd. Dit heeft te maken met de subsidievoorwaarden die gelden voor dergelijke projecten.
Omgevingswet
De Omgevingswet bundelt de wet- en regelgeving voor de fysieke leefomgeving. Met als doel het omgevingsrecht inzichtelijker te maken, procedures eenvoudiger en sneller in te richten en meer ruimte te bieden voor bestuurlijke afweging. De wet treedt op 1-1-2022 in werking. Een aantal zaken moet op de invoeringsdatum ingeregeld zijn. Vanuit 5 deelprojecten werken we in onze organisatie aan de implementatie van de Omgevingswet. Zo gaan we de werkprocessen en de ICT-ondersteuning inrichten en werken we toe naar een ontwikkelaanbod voor onze medewerkers om de nieuwe manier van werken mogelijk te maken. Belangrijke beleidsproducten waaraan gewerkt wordt zijn de omgevingsvisie (zie hieronder) en het omgevingsplan.
Omgevingsvisie/toekomstvisie
We werken aan een integraal toekomstperspectief voor onze gemeente. We bundelen hierin de visie op tal van beleidsterreinen: fysieke leefomgeving, wonen, duurzaamheid en energie, leefbaarheid, etc. Dit om tot een integraal toekomstperspectief te komen. We starten in 2020 met een Nota van Uitgangspunten. Die schept de kaders voor het proces van visie-vorming dat in 2021 plaats zal vinden.
Doorontwikkeling Sociaal Domein
Voor dit speerpunt verwijzen we naar de omschrijving in de ambitie Sociaal Domein.
1,5 meter Samenleving
Voor dit speerpunt verwijzen we naar de omschrijving in de ambitie gevolgen van de coronacrisis.