Begroting 2021

Home

Algemeen

We hebben de afgelopen twee jaren invulling gegeven aan het Bestuursprogramma "Vertrouwd, Vernieuwend, Vooruit". We constateren dat een groot deel van dit programma is gerealiseerd. De onderdelen van dit programma die nog niet zijn gerealiseerd, zijn verder in het hoofdstuk Bestuursprogramma toegelicht.

We bevinden ons halverwege de bestuursperiode en we hebben in deze zomerperiode nagedacht over en besproken wat we graag de komende twee jaren willen gaan doen. Uit deze evaluatie blijkt dat we als college ambitie hebben en als college meer willen doen dan de uitvoering van de resterende onderdelen van het Bestuursprogramma.

In de Kadernota 2021 hebben we u geïnformeerd over de onzekerheden waar onze gemeente mee wordt geconfronteerd, namelijk de coronacrisis en de Herziening van het Gemeentefonds. Tegelijkertijd zien we dat het Rijk de lokale overheden tegemoetkomt op zowel gederfde inkomsten als meerkosten als gevolg van de coronacrisis. Een beleidsarme Begroting 2021 past niet bij onze ambities. We willen niet stilstaan maar door ontwikkelen, ook in deze onzekere periode. We realiseren ons goed dat we in verband met de onzekerheden terughoudend moeten zijn met structurele nieuwe uitgaven.

Ambities hebben en terughoudend zijn met structurele nieuwe uitgaven lijkt in strijd met elkaar. Dat hoeft niet, we willen als college nadrukkelijk keuzes maken en focus aanbrengen voor de komende twee jaar. Keuzes maken betekent dat we in de Begroting 2021 laten zien welke ambities we de komende twee jaren hebben. Keuzes maken betekent ook dat we een aantal andere taken minder of zelfs niet doen.

We hebben onze ambities voor de komende twee jaren hieronder samengevat. Zo creëren we niet alleen focus en samenhang, maar bieden ook perspectief en houvast aan onze inwoners. We gaan in onze ambities uit van onze kernkwaliteiten, we willen namelijk uitgaan van onze eigen kracht.

Voor onze ambities is gekeken naar de Toekomstvisie “Hoe verder je kijkt, hoe meer je ziet”. Deze visie is weliswaar in 2009 samengesteld maar we constateren dat een aantal kernkwaliteiten nog steeds actueel zijn. De hoofdthema’s zijn: People, Planet en Profit. Als we inzoomen op deze hoofdthema’s dan willen we de focus leggen op:

Hoofdthema's 

Ambities 

People

Leefbaarheid en voorzieningen

Sociaal Domein

Wonen (inclusief bouwen en zorg)

Planet

Duurzaamheid (inclusief Cittaslow)

Profit 

Recreatie en Toerisme

Het is niet toevallig dat voor People de focus ligt op drie ambities. We zijn er namelijk voor onze inwoners. Aanvullend op bovenstaande ambities voegen we de gevolgen van de coronacrisis toe. Het coronavirus vormt een uitdaging, maar biedt ook kansen. Er tekent zich een nieuwe trend af en als college willen we graag faciliterend zijn aan die trend en inspelen op de mogelijkheden. Daarbij zien we dat wonen en werken niet meer de nabijheid vraagt die het vroeg (thuiswerken is een blijvertje). Mensen hebben behoefte aan ruimte en rust, zowel om te wonen, als om te recreëren. Niet voor niets is Drenthe (en Borger-Odoorn) zó in trek bij toeristen. Daarop aanvullend weten we, los van corona, dat we van krimp naar groei gaan. Het aanbieden van een gevarieerd huizenaanbod is dan ook belangrijk. De snelheid waarmee de onlangs vrijgegeven kavels zijn verkocht, bevestigt de aantrekkingskracht van onze gemeente.

We gaan in 2021 een nieuwe toekomstvisie (in combinatie met een omgevingsvisie) opstellen. We zijn er van overtuigd dat de bovenstaande focus en ontwikkelingen ook een prominente plaats krijgen in deze nieuwe visie. Juist in corona tijd willen we doorontwikkelen en proactief inspelen op trends en kansen. We gaan dus in 2021 met deze ambities aan de slag.

We hebben de bovengenoemde ambities per ambitie samengevat. Deze ambities geven strategisch weer wat we de komende twee jaar voor ogen hebben. In het volgende hoofdstuk Speerpunten en bij de (sub)thema’s zijn de ambities uitgewerkt.

Leefbaarheid en Voorzieningen
Voor de leefbaarheid van onze dorpen zijn goede voorzieningen nodig. Het project Kern en Kader geeft richting aan het toekomstbestendig maken en houden van onze voorzieningen. Belangrijk is, voor zover mogelijk, om inwoners door middel van inwonerparticipatie hierbij te betrekken.

Wij vinden het belangrijk dat voortgezet onderwijs in Borger behouden blijft en dat daarvoor een nieuw Esdal College in Borger-West wordt gebouwd. Concreet doen we u in deze Begroting 2021 een voorstel om hiervoor middelen beschikbaar te stellen.

De planning is er op gericht om in het voorjaar van 2021 duidelijkheid te krijgen over het kerncomplex voor het Leefgebied Zuid-West. Dan zal duidelijk worden of het huidige sportpark in Odoorn wordt gerenoveerd of dat gekozen wordt voor een nieuwe locatie. Besluitvorming in uw raad zal in het voorjaar van 2021 plaatsvinden.

We stellen momenteel een visie op voor de binnensport in onze gemeente. Het is onze planning om deze visie begin 2021 met uw raad te bespreken. Vervolgens zal deze visie worden vertaald in een uitvoeringsprogramma. Daarin zullen de (financiële) consequenties per accommodatie worden weergegeven.

We willen begin 2021 het laatste onderdeel van Kern en Kader 3, dorpshuizen afronden. Het beleid van leefgebied en buitensport, onderdeel voetbal, wordt begin 2021 geëvalueerd. Daarvoor wordt in het najaar 2020 gesproken met alle voetbalverenigingen.

Tot slot willen wij graag samen met het onderwijs een visie op het basisonderwijs in onze gemeente opstellen en deze vervolgens vertalen in een huisvestingsplan. Concreet doen we in de Begroting 2021 een voorstel om hiervoor middelen vrij te maken.

Sociaal Domein
Wij willen het Sociaal Domein verder ontwikkelen en toekomstbestendig maken. Graag willen we dat onze inwoners ook in de toekomst de zorg krijgen die ze nodig hebben.

In 2020 ronden we de evaluatie van het Sociaal Domein af. Intussen is de eerste fase van de doorontwikkeling Sociaal Domein gestart door het opstellen van een plan van aanpak.
De aanbevelingen uit de evaluatie worden onder andere hierin meegenomen. De daadwerkelijke doorontwikkeling zelf zal in 2021 starten.

Er is een causaal verband tussen de ambities wonen en Sociaal Domein. Voor de verbinding van deze ambities gaan we in 2021 een visie wonen-welzijn-zorg opstellen.

Wonen
De gevolgen van de coronacrisis bieden ook kansen. Wonen en werken zijn wat afstand betreft door de komst van thuiswerken minder gescheiden. Platteland is in trek en er is behoefte aan wonen en recreëren met voldoende ruimte en rust. We willen hierop inspringen door volop in te zetten op het afronden van de woonwijk Daalkampen. Ook in Nieuw-Buinen gaan we de extra mogelijkheden verkennen. Hierbij hebben we extra aandacht voor de bouw van starterswoningen. Tevens gaan we een onderzoek doen naar de inbreidingsmogelijkheden in een aantal dorpen. .

Deze ambitie gaat onze gemeente op termijn geld opleveren. We realiseren ons dat de kosten voor de baat uit gaan en zullen de additionele kosten ten laste brengen van het grondbedrijf.

     

Duurzaamheid/Cittaslow
De duurzaamheidsagenda is vastgesteld. Dat betekent dat we inwoners informeren, inspireren en activeren om energie te besparen en als het even kan zelf schone energie op te wekken. Dat doen we met een uitgekiende communicatiecampagne ( www.aandachtvoorenergie.nl ), door de inzet van energiecoaches en door stimuleringsmaatregelen te nemen zoals het RRE programma, het organiseren van (online) energy parties en na te denken over verschillende financieringsmogelijkheden. Daarnaast werken we, in BOCE-verband, aan de Transitievisie Warmte. Hoe zorgen we dat inwoners warm kunnen blijven douchen, koken of zich verwarmen als we straks van het aardgas af zijn? Zo bereiden we ons voor op de wijkactieplannen: Een kerngerichte aanpak met bewoners om wijken te verduurzamen. Duurzaamheid in Borger-Odoorn is ook samenwerken op het gebied van klimaatadaptatie en met elkaar werken aan een gezond ecologisch beheer.

Het Cittaslow-keurmerk geeft ons richting als het gaat om de keuzes die we maken in duurzaamheid, gastvrijheid, bewust omgaan met de natuur en met elkaar. We gaan Cittaslow als overkoepelend begrip een plaats geven in onze omgevingsvisie, zodat het een natuurlijke toetssteen wordt die doorwerkt in gemeentelijk beleid.

Recreatie en Toerisme
Een belangrijke economische activiteit in onze gemeente is Recreatie en Toerisme. Dit jaar staat Drenthe nummer 1 als toeristische provincie in Nederland. Delen van de sector hebben het zwaar als gevolg van de coronacrisis. De trend is dat Nederlanders steeds vaker in eigen land gaan recreëren. We willen hierop inspringen en we willen deze sector ondersteunen met een meerjaren investeringsplan (MIP)  en een uitvoeringsplan voor het verbeteren van de kwaliteit van de fietspaden. Dit is inclusief kleine transferia voor de overstap van de auto op de fiets (Fietshub). De financiering willen we zoveel mogelijk putten uit de reguliere budgetten.

Graag willen we ook faciliterend zijn aan het ontmoeten van toeristische ondernemers, met het doel om de positie van onze gemeente op toeristisch en recreatief gebied te borgen en uit te breiden. Vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid daarin.
Tevens vinden we het behoud en bij voorkeur het vergroten van het cultuuraanbod belangrijk. Als voorbeelden noemen we het Hunebedcentrum en het gebruik van de Willibrordkerk voor culturele initiatieven in Borger. We vinden het belangrijk dat een openbaar toilet (permanent) op het plein van Borger wordt gerealiseerd. Hiervoor doen we u een voorstel.

     

Gevolgen van de coronacrisis
De impact van de coronacrisis op onze samenleving is groot. Dit geldt ook voor onze gemeente. Onze manier van werken verandert. Het vele thuiswerken en de 1,5 meter samenleving vergen veel onze organisatie. De huisvesting en automatisering zullen hierop moeten worden aangepast. Als voorbeeld noemen we het coronaproof kunnen vergaderen in de raadszaal.    

De bovenstaande ambities worden bij de speerpunten en/of doelen bij de verschillende thema’s nader uitgewerkt.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 02/15/2021 14:34:45 met de export van 02/15/2021 14:31:33