Begroting 2021

Sociaal Domein

Ontwikkelingen Sociaal Domein

Corona heeft invloed op alle onderdelen in de samenleving, dus ook het sociaal domein. Op dit moment zien we het vooral in de wijze van dienstverlening in de anderhalve meter samenleving en het aantal gebruikers van de tijdelijke inkomensondersteuning voor zzp'ers (TOZO). Ongeveer 400 inwoners maken op het moment van schrijven gebruik van TOZO.

Hoe en op welke wijze inkomensondersteuning voor ondernemers vorm zal krijgen in 2021 is nog niet bekend. In het algemeen is het moeilijk voorspellingen te doen gezien de onbekende en nieuwe omstandigheden waarin we ons bevinden. Wel zijn er signalen dat er op de korte termijn geen extra bezuinigingen zullen komen vanuit het Rijk, maar de hoop is uiteraard dat we als gemeente juist meer zullen ontvangen om de kosten van jeugdhulp en Wmo beter te kunnen dekken.

Hoewel de economie momenteel in recessie is zien we het aantal bijstandsontvangers niet dramatisch stijgen. Er is ook nog steeds uitstroom uit de bijstand. Het aantal mensen met een WW-uitkering in Drenthe lijkt, na een sterke stijging in april 2020, zelfs iets te dalen.

Gelet op de bevolkingssamenstelling in Borger-Odoorn (en de rest van Nederland) en het langer zelfstandig wonen van ouderen blijven de kosten Wmo stijgen. Aangezien in 2022 het beschermd wonen door individuele gemeenten uitgevoerd zal gaan worden, betekent dit een verdere uitbreiding van taken voor onze gemeente. In 2021 ronden we samen met de gemeente Coevorden de aanbesteding van de Wmo-begeleiding en participatie-onderdelen af en gaan we de nieuwe voorzieningen implementeren.

De jeugdzorg blijft onverminderd aandacht vragen. Niet alleen vanwege de kinderen en jongeren uit Borger-Odoorn die er gebruik van maken, maar ook omdat we hierin als gemeente zeer nauw samenwerken in de regio. De kosten voor jeugdzorg zijn niet alleen in onze gemeente hoog en om die reden werken we al vanaf het begin van de decentralisaties met onze buren en andere gemeenten in Zuid-Drenthe gezamenlijk aan oplossingen voor de gedeelde vraagstukken. Hun oplossingen zijn onze oplossingen en omgekeerd.

Initiatieven als zorgmakelaars (voor de gecertificeerde instellingen), jeugdhulpplus en Spoed voor jeugd (waarbij we gezamenlijk spoed- en crisishulp voor jongeren buiten de normale openingstijden proberen te organiseren) zijn zowel vraagstukken om op te lossen als de kosten onder controle te houden. Dit vraagt veel inzet vanuit de eigen organisatie en de sociale teams, maar is noodzakelijk en zal zeker ook blijven doorgaan in 2021. Voor betere uitvoering en minder kwetsbaarheid van de vereiste werkzaamheden, breiden we onze ambtelijke inzet op het gebied van jeugd in 2021 verder uit.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 02/15/2021 14:34:45 met de export van 02/15/2021 14:31:33