Begroting 2021

Sociaal Domein

Verbonden partijen

Verbonden partij

GGD

Rechtsvorm

Gemeenschappelijke regeling.

Doelstelling

De GGD Drenthe bewaakt, beschermt en bevordert de gezondheid en de sociale veiligheid van de inwoners van de twaalf Drentse gemeenten.

Beleidsontwikkeling

1. Aansluiting uitvoering publieke gezondheidstaken bij de lokale beleids- en uitvoeringswensen van de gemeente Borger-Odoorn.
2. Voor Veilig Thuis zal naast het landelijk wettelijk kader ook de regiovisie Huiselijk geweld en kindermishandeling 2020 leidend zijn voor haar inzet en de uitvoering. Het samenspel met de professionals in het lokale veld krijgt aandacht vanuit het cliëntperspectief en het voorkomen van recidive.
3. Productoverstijgend werken, thema’s in samenhang benaderen en achterliggende oorzaken meenemen. De thema’s uit het preventieakkoord zijn leidend namelijk roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht en bewegen. Daarnaast zijn drugsgebruik, de toenemende eenzaamheid, mentale druk en psychische problematiek belangrijke ontwikkelingen.

Actiepunten

1. Adviseren over effectieve interventies om de gezondheid van inwoners te bevorderen én voorkomen. Voorbeelden zijn advisering en prioritering bij Drank- en Horecabeleid en het uitvoeringsplan Gezonde Leefstijl als Basis.
2. Bij Veilig Thuis Drenthe (VTD) inzetten op specifieke doelgroepen, investeren in samenwerking met lokale partners en het uitwerken van de regiovisie.
3. Doorontwikkeling van de dienstverlening binnen JGZ. Een flexibele dienstverlening die beter aansluit bij de wensen van ouders en jongeren. Er is meer aandacht voor ouders en kinderen die extra steun nodig hebben.

Verbonden partij

Publiek Vervoer Groningen Drenthe

Rechtsvorm

Gemeenschappelijke regeling.

Doelstelling

Alle samenwerkende overheden willen in Groningen en Drenthe een optimaal vervoersnetwerk creëren, dat:
- Betaalbaar en toekomstbestendig is;
- Waarin duurzaam gebruik wordt gemaakt van alle vervoermiddelen, zodat alle inwoners naar hun werk of school kunnen gaan en/of deel kunnen nemen aan het sociale leven en bezoekers aan onze provincies hun reisdoelen kunnen bereiken.

Beleidsontwikkeling

Komen tot manieren om efficiënter te reizen. Bijvoorbeeld door meer samen te reizen waar dat kan en door samen met reizigers en aanbieders te blijven werken aan de doorontwikkeling van publiek vervoer. Het zal nooit af zijn en er zullen dingen wel eens niet lukken of anders gaan dan gepland, maar samen maken we stap-voor-stap een goed ontwikkeld vervoersnetwerk.

Actiepunten

Uitvoeren van diverse pilots gericht op bijvoorbeeld het integreren van verschillende vervoersstromen en het doorontwikkelen van het vervoerssysteem.  

Verbonden partij

EMCO

Rechtsvorm

Gemeenschappelijke regeling.

Doelstelling

Uitvoeren WSW voor mensen met een arbeidshandicap of een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Beleidsontwikkeling

Sinds 1 januari 2018 werkt de Emco-groep nauw samen met Menso NV, het leerwerkbedrijf van de gemeente Emmen. Dit levert een goede synergie op en houdt het financieel tekort van de Emco-groep in control. Daarnaast heeft het hoofdgebouw van de  Emco-groep zich steeds meer tot een soort bedrijfsverzamelgebouw (AT 7 genaamd) ontwikkeld. Allerlei organisaties in de keten van re-integratie, onderwijs en werk vestigen zich in de Abel Tasmanstraat in Emmen. Denk daarbij aan Menso NV, het Drenthe College, de Thriantaschool voor speciaal onderwijs en het UWV.

Actiepunten

Voor onze gemeente voert de Emco-groep gedeeltelijk het nieuwe beschut werken uit. Voor de periode na 2020 gaan we nieuwe afspraken maken over dat beschut werken. Daarnaast bereidt de Emco-groep zich voor op een situatie na de crisis, waarbij er naar verwachting weer veel meer mensen een beroep gaan doen op een uitkering, terwijl er minder banen beschikbaar zijn. Het (om)geschoold en werkfit houden van deze doelgroep is een gezamenlijke taak.

Verbonden partij

WEDEKA

Rechtsvorm

Gemeenschappelijke regeling.

Doelstelling

Uitvoeren WSW voor mensen met een arbeidshandicap of een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Beleidsontwikkeling

Wedeka Bedrijven bevindt zich in de overgangsfase van traditioneel productiebedrijf naar modern leerwerkbedrijf. De stip op de horizon is daarbij vastgesteld door het bestuur, de weg ernaar toe wordt momenteel concreet gemaakt en de doorontwikkeling zal zo spoedig mogelijk starten. Besluitvorming daarover door alle deelnemende gemeenten is noodzakelijk.  

Actiepunten

Wedeka Bedrijven voert net als de Emco-groep een deel van het nieuwe beschut werken uit. Ook hiervoor geldt dat we voor de periode na 2020 nieuwe afspraken zullen moeten maken.

Verbonden partij

Zwembaden Borger-Odoorn BV

Rechtsvorm

Besloten Vennootschap

Doelstelling

Een doelmatig en optimaal beheer en exploitatie voor instandhouding van de openluchtzwembaden in Borger-Odoorn.

Beleidsontwikkeling

Voor 2021 blijft het van belang om mensen veilig kunnen te laten zwemmen met inachtneming van de coronaregels.

Actiepunten

1. Zwembaden regelmatig schoonmaken.
2. Begeleiden van mensen bij toepassen coronaregels.

Verbonden partij

Stichting Sociale Teams Borger-Odoorn

Rechtsvorm

Stichting, vereniging

Doelstelling

Organiseren van gemeentelijke toegang voor inwoners.

Beleidsontwikkeling

In zal 2021 zal stichting een bijdrage leveren aan het project Doorontwikkeling sociaal domein. Ook wil de stichting in 2021 zelf blijven ontwikkelen.

Actiepunten

1. Een bijdrage leveren aan de doorontwikkeling sociaal domein.
2. Een bijdrage leveren aan de implementatie van de wet inburgering.

3. Aanbieden van praktijkondersteuners jeugd.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 02/15/2021 14:34:45 met de export van 02/15/2021 14:31:33