Begroting 2021

Paragrafen

Kapitaalgoederen

Inleiding

Kapitaalgoederen zijn duurzame goederen die over het algemeen een lange economische levensduur hebben. Gemeentelijke kapitaalgoederen zijn te verdelen in goederen met maatschappelijk nut of economisch nut. Kapitaalgoederen met economisch nut hebben een winstoogmerk of genereren een opbrengst, terwijl daar bij maatschappelijk nut geen sprake van is.

In de paragraaf maken we  onderscheid tussen de volgende kapitaalgoederen:
1. Wegen (ook openbare verlichting);
2. Groen (waaronder begraafplaatsen, sportvelden, speeltuinen);
3. Riolering;
4. Gebouwen;
5. Water (waaronder bruggen en duikers en watergangen).

Van elk type kapitaalgoed wordt inzicht gegeven in de kwaliteit van het onderhoud, het beleidskader en de daaruit voortvloeiende financiële consequenties.

IBOR
Uit het bestuursprogramma 2018-2022 blijkt dat het onze intentie is om een integrale beleidsnota over onderhoud en beheer van de openbare ruimte (IBOR) samen te stellen. De nota IBOR is inmiddels gereed en gaat in op het onderhoud van wegen, groen, kunstwerken, openbare verlichting, water en meubilair. Per kapitaalgoed zijn de beleidsuitgangspunten, het areaal en de actuele kwaliteit beschreven. Tevens zijn de benodigde en beschikbare middelen weergegeven voor het in stand houden van de kapitaalgoederen. De nota geeft een doorkijk van acht jaar en is van toepassing tot en met 2028.

De nota IBOR wordt in eerste instantie begin 2021 in een informatieve en/of opiniërende raadsvergadering besproken. De raad geeft dan richting aan het gewenste kwaliteitsniveau van de kapitaalgoederen. In een besluitvormende raadsvergadering zullen daarna de kwaliteitsnormen (inclusief financiële consequenties) van de verschillende kapitaalgoederen worden vastgesteld.

Uit de nota IBOR blijkt dat er geen periodieke inspecties ten aanzien van de constructie van kunstwerken ten behoeve van een meerjarenonderhoudsplanning plaats vinden. We vinden dit belangrijk in verband met o.a. de veiligheid van bruggen, waaronder het draagvermogen, en hebben dan ook in dit najaar de opdracht gegeven om deze inspectie uit te voeren. We verwachten de uitkomsten van deze inspectie aan het eind van dit jaar, zodat we dit kunnen betrekken in de raadsvergadering begin 2021.  

Geen achterstallig onderhoud
Volgens de notitie Materiële vaste activa van de commissie BBV is er sprake van achterstallig onderhoud als er kapitaalvernietiging en/of onveilige situaties voorkomen.  Onze werkwijze ten aanzien van onderhoud is als volgt. Jaarlijks vindt een fysieke inspectie van de onderhoudstoestand plaats. Aan de hand van deze inspectie wordt een meerjaren  onderhoudsprogramma (MJOP) per kapitaalgoed opgesteld. De MJOP is de basis voor het uit te voeren onderhoud in het begrotingsjaar. Indien kapitaalvernietiging en/of onveilige situaties dreigen te ontstaan, dan wordt in de MJOP een hoge prioriteit hieraan gegeven en wordt dit direct in het begrotingsjaar uitgevoerd. Door deze werkwijze te volgen is er geen achterstallig onderhoud zoals in de BBV is verwoord en is het ook niet noodzakelijk een voorziening achterstallig onderhoud op te nemen.

Beleids- en beheerstukken
In onderstaande tabel zijn de geldende beleids- en beheerstukken samengevat. Er valt op te merken dat sommige plannen al lange tijd geleden zijn vastgesteld. De stukken Kern en Kader zijn nog steeds actueel, omdat aan dit beleid nog uitvoering wordt gegeven. Over groen valt op te merken dat eerst het kwaliteitsniveau moet worden vastgesteld. Na vaststelling kunnen de plannen geactualiseerd worden.

Kapitaalgoed

Beleids- en beheerstuk

Vastgesteld

Algemeen

Kern en kader/leefgebied

2003/2012

Kadernota vastgoedbeleid

2007

Notitie vastgoed en geld

2007

Leefgebied buitensport

2014

Wegen

Wegenonderhoud 2018-2023 ‘Van planning tot uitvoering’

2018

Beleidsplan ‘Licht in de openbare ruimte’

2018

Groen

Groenbeleidsvisie Onze groene ruimte

2006

Groenbeleidsvisie Groen moet je doen

2006

Bermbeheerplan

2015

Bosbeheerplan

2008

Visie Ruimte voor de laatste rustplaats 2008-2018

2008

Nota speelruimtebeleid Ruimte voor jou

2008

Riolering

Beleidsnota rioleringen in GRP 2016-2020

2015

Gebouwen

Vastgoedbeleid, deelnota gebouwen

2007

Water

Beleidsnota water, onderdeel GRP 2016-2020

2015

Investeringen
Kapitaalgoederen gaan langere tijd mee, maar daarvoor is onderhoud noodzakelijk. In het BBV is vastgelegd dat onderhoud aan kapitaalgoederen met economisch en maatschappelijk nut moet worden geactiveerd. Dat betekent dat de totale last van de investering niet in één keer in de exploitatie wordt gedragen, maar dat het kapitaalgoed als een bezitting op de balans wordt geplaatst en over meerdere jaren wordt afgeschreven in de exploitatie. In onderstaande tabel staan de uitgangspunten omschreven die wij hanteren bij het afschrijven van kapitaalgoederen.

Grens van investeren

Activa met een verkrijgingsprijs van minder dan € 25.000 worden niet geactiveerd, uitgezonderd gronden en terreinen. Gronden en terreinen worden altijd geactiveerd.

Toerekenen rente

2,5%

Afschrijvingsmethodiek

Lineair afschrijven tot nihil.

Afschrijvingstermijn

Varieert van 3 tot 60 jaar. Per type kapitaalgoed is dit vastgelegd in financiële verordening.

Start afschrijving

Begroting: Op het moment dat het budget beschikbaar is gesteld.
Realisatie: Op 1 januari van het jaar volgend op de afronding/uitvoering van het werk.

Restwaarde

Geen, vanwege afschrijving tot nihil.

Uitgangspunt in ons beleid is dat investeringen in openbaar gebied (riool, wegen, groen) zoveel mogelijk gecombineerd worden uitgevoerd.

Deze pagina is gebouwd op 02/15/2021 14:34:45 met de export van 02/15/2021 14:31:33