Begroting 2021

Onze toekomst

De veranderende rol van de gemeente

Ambitie
Meer en beter inspelen op de ontwikkelingen in de samenleving, waar inwoners steeds vaker de samenwerking zoeken met de gemeente. De gemeente neemt hierin een meer regisserende en faciliterende rol op zich. Zij is hierdoor in staat maatschappelijke vraagstukken samen met inwoners en andere partners integraal op te pakken, met de blik naar buiten gericht.

Implementatie Omgevingswet
De nieuwe Omgevingswet betekent een ingrijpende stelselherziening in het fysieke domein. De besluitvorming over plannen en initiatieven moet transparanter, sneller, integraler en flexibeler worden. Om dat te bereiken moet er geïnvesteerd worden in nieuw beleid en regelgeving. Maar ook onze manier van werken, de wijze waarop we omgaan met participatie en ICT voorzieningen inzetten ondergaat belangrijke veranderingen.

De inwerkingtreding van de Omgevingswet is in 2020 met een jaar uitgesteld. De wet wordt op 1 januari 2022 van kracht. Dat betekent dat 2021 het laatste implementatiejaar wordt voorafgaand aan de invoeringsdatum. Een aantal zaken moet op de invoeringsdatum ingeregeld zijn. Tegelijkertijd biedt de Omgevingswet de ruimte om op een groot aantal onderdelen nog later in te groeien. We hoeven als gemeente pas in 2029 volledig 'Omgevingswet-proof' te zijn.

Zowel in BOCE-verband als in het OmgevingsPlatform Drenthe (OPD) wordt samengewerkt. Dit doen we om informatie uit te wisselen, efficiencyvoordelen te behalen en te borgen dat we als gemeenten, provincies en ketenpartners de komst van de Omgevingswet in onderlinge afstemming voorbereiden.

Vanuit 5 deelprojecten werken we in onze organisatie aan de implementatie van de Omgevingswet. Dit betreffen de volgende deelprojecten:
- Werkprocessen;
- Digitaal stelsel Omgevingswet;
- Participatie;
- Houding en gedrag;
- Beleid en bestuurlijke organisatie.

De Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe 2019-2023
De regio Zuid- en Oost-Drenthe is een prachtige regio met uitdagingen op het gebied van wonen, werken en welzijn. Binnen de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe werken de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hardenberg en Hoogeveen, de provincie Drenthe en het Rijk aan een sterke toekomst voor deze regio. Door van elkaar te leren, slim te werken, regionaal te denken en vooral te doen. Door als overheid samen te werken met onder anderen inwoners, ondernemers, scholen, zorgverleners, woningcorporaties en onderzoekers. Ons doel is een regio waar je prettig kunt wonen, opgroeien en met voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen en te werken. Dankzij een aantrekkelijk vestigingsklimaat willen bedrijven zich hier vestigen en investeren zij samen met overheids- en onderwijsinstellingen in innovaties en duurzaamheid. In totaal is er tot en met 2023 40 miljoen euro beschikbaar.

De samenwerkende gemeenten hebben gekozen voor een integrale aanpak langs drie pijlers: wonen, werken en welzijn om de komende jaren de brede welvaart in het gebied te versterken. Specifiek voor ons als gemeente houdt dit in dat wij nu als penvoerder zijn aangewezen voor drie projecten die in onze gemeente landen. Het betreft één nieuw project: de Open Science Hub Exloo en twee bestaande projecten die worden doorgezet: namelijk de Proeftuin Toekomstbestendig 2e Exloërmond en Expeditie de Monden. Hieronder lichten we de projecten in onze gemeente uit.

OPEN SCIENCE HUB (OSH)
De Open Science Hub Exloo maakt onderdeel uit van een door Astron uit te rollen provinciaal netwerk van OSH’s. Deze innovatieve centra maken wetenschap en techniek op een laagdrempelige wijze toegankelijk voor met name de jeugd (primair onderwijs).
Bij het maken van een keuze voor vervolgonderwijs moet techniek een grotere rol spelen. Door educatieve (belevings)programma’s aan te bieden aan het primair onderwijs, wordt de interesse voor onderzoek, techniek en digitalisering gestimuleerd. De OSH’s moeten
daarnaast de regio als technisch-innovatief profileren onder zowel de inwoners als de bezoekers van de regio. Er is een kwartiermaker aangesteld om in deze fase de exploitatiemogelijkheden te verkennen.

PROEFTUIN TOEKOMSTBESTENDIG 2E EXLOËRMOND [Voorheen proeftuin Borger-Odoorn, De Monden]
Onze gemeente is samen met welzijnsorganisatie Andes, Woonservice, dorpsbelangen en inwoners een proef gestart met als doel het toekomstbestendig maken van de bestaande woningvoorraad en het verbeteren van de sociale cohesie. In deze proeftuin worden diverse opgaven, in onderlinge samenhang, opgepakt om te komen tot concrete oplossingen voor de problematiek. Hierbij betreft het de aanpak van de bestaande woningvoorraad, aanpak openbare ruimte en aanpak sociale opgaven en voorzieningen om de leefbaarheid in dit gebied te verbeteren. In de betreffende straten is sprake van gespikkeld bezit waarbij de uitdaging is om particuliere woningeigenaren mee te krijgen in de verduurzaming, ter bevordering van de sociale cohesie in het gebied.

EXPEDITIE DE MONDEN: SAMEN MET INWONERS DE ZORG EN ONDERSTEUNING ANDERS ORGANISEREN
De pilot ‘Ons eigen plan’ heeft een nieuwe naam gekregen: ‘Expeditie De Monden’. In deze pilot organiseren inwoners de zorg voor elkaar veel meer onderling en in samenhang met wat er nog meer speelt in hun dorp of wijk. Professionals ondersteunen dat proces door experimenteel te ontwikkelen. De verwachting is dat de zorg en ondersteuning verbeteren, het eigenaarschap van inwoners wordt versterkt en de professionals een andere rol krijgen. De drie ideeën die uit de eerste ronde zijn geselecteerd, gaan we de komende periode verder ontwikkelen.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 02/15/2021 14:34:45 met de export van 02/15/2021 14:31:33